Kirken i Songdalen > OM OSS

ANSATTE I FINSLAND OG GREIPSTAD MENIGHETER

Elisabeth Slotte
SVEIN ARVE EGELAND
VEGAR JØRGENSEN
SILJE SPIKKELAND
LIV IRENE PEDERSEN SØDAL
HÅKON SØDAL
ANNE B, ØVENSEN

OM OSS

LENKER
UTLEIE AV GREIPSTAD MENIGHETSHUS

Ved spørsmål om leie av Greipstad menighetshus ta kontakt med Janne Slotte tlf. 901 31 633/ send epost

Husleiepriser for Greipstad Menighetshus
Husregler for Greipstad Menighetshuset

HVOR ER VI?

Hvor finner du Greipstad menighetskontor?
Vestfra på E39 ved Brennåsen senter ta til venstre inn på riksvei 461 (Songdalsvegen)
Følg hovedveien til Nodeland.
Ta til venstre rett før Songdalen Rådhus inn på Fagermoen.
Første bygg på Fagermoen (venstre side) er Greipstad Menighetshus. 

OM SONGDALEN

Songdalen er en landkommune i Vest-Agder som ligger vest for Kristiansand. Kommunesenteret ligger på Nodeland, hvor det også er stasjon på Sørlandsbanen. 
Dagens kommune ble etablert i 1964 da Greipstad, Finsland og en liten del av Øvrebø kommuner ble slått sammen til Songdalen kommune. Greipstadnavnet er dokumentert tilbake til 1344. Gjennom middelalderen var Greipstad ei lita bygd med 34 bruk. Greipstad ble egen kommune i 1913 etter deling fra Søgne kommune.
Galt navn?
Navnet Songdalen er en bevisst forvanskning fra departementets side, begått i 1964. [1] Navnet burde i følge Sylfest Lomheim være Sogndalen. Årsaken til at byråkrater byttet om på to bokstaver, var at man ønsket å unngå forveksling med kommunen Sogndal i Sogn og Fjordane.

Statistikk:

Folketall pr 1. januar 2016:

- Hele kommunen: 6419, medlemmer i Den norske kirke: 4525 (70,5%)

- Greipstad sokn: 5430, medlemmer i Dnk: 3695 (68,0%)

- Finsland sokn: 989, medlemmer i Dnk: 830 (83,9%)

 Areal Songdalen kommune: 215,94 km2

 

FINSLAND KYRKJE

Byggverket er i tre og har 320 plasser. Kirken er kjent for sitt umalte treinteriør som er karakterisert som det best bevarte i Norge. Altertavlen er fra 1750.
Adkomst til stedet som er et velkjent turistmål er via Fv101.

I februar 1803 kom det klarsignal fra kong Kristian VII om at finslendingene kunne gå i gang med byggingen av ny kirke. Allerede samme år ble den nye kirken med 319 sitteplasser tatt i bruk.
Pliktarbeid blant bøndene og dyktige pågangsrike finslendinger hadde på forhånd lagt ned mye arbeid med både planering og grunnmur. Tømmer og materialer jadde de valgt ut og tilmålt på forhånd. Både kirkeklokka, alteret og kirkespiret ble flyttet over fra den gamle kirken.

Finsland kirke fremstår som en praktkirke, med et intimt interiør som gir oss en underlig følelse av at alt stemmer. Altertavle og prekestol har en utmerket dekor på mørkeblå grunntone. Altertavlen er det eldste i kirken. Bildet av nattverden ble tidligere overmalt, men i 1942 ble malingen fjernet og bildet kom frem igjen.

Den konkavformede prekestolen har tre tynne treplater med malerier av apostlene Matteus, Markus og Lukas. Apostlene ble malt av en lokal kunstner på oppdrag i 1924.

Riksantikvar Domeniko Erdmann skrev i 1938: Finsland kirke er av den sedvanlige korsformede type. Innvendig er det synlige laftevegger, glatt panelt takhvelv som er meget høyt og avsluttet med stor, fremspringende gesims.

Det er uten overdrivelse det fullstendigste umalte lafteinteriør med innredning som er bevart i vårt land. Kirken er dessuten i god forfatning, foruten å være raffinert og av stor sjeldenhet. Et fortreffelig interiør." (KILDE: SONGDALEN KOMMER - MAGASIN OM SONGDALEN, UTGITT AV KULTURUTVALGET I SAMARBEID MED NÆRINGSLIVET)

 

GREIPSTAD KIRKE

Greipstad kirke ligger i krysset ved Tronstadvegen og Birkenesvegen, på motsatt side av elven fra Nodeland sentrum. Ingen vet sikkert hvor lenge det har vært kirke i Greipstad, men på den minste av kirkeklokkene står årstallet 1617, så en antar det har vært kirkebygg her siden den gang.

LANGKIRKE I EMPIRESTIL

Kirka er tegnet i 1826 av ingeniøroffiser Arild Sibbern og er bygget som langkirke av laftet tømmer i empirestil.

Den er kledd med stående panel og har et kraftig tårn som avsluttes med et stort trekors, hvor spiret til den gamle kirka er festet. På toppen av kirkespiret står årstallet 1738 og det er en av de få tingene som er igjen fra den gamle kirka.

Greipstad kirke er en av de best bevarte kirkene som er bygget i denne stilen.    

Kirka ble bygd ferdig i 1828 og dette årstallet står oppe under taket når du kommer inn. Den ble innviet 8. februar 1829 av prost Fabritius.

En del av de historiske data om nåværende kirke kommer fra opptegnelser funnet på en farm i Minnesota i USA. Det var emigranter fra Magnusdalen på Nodelandsheia som hadde disse med seg.

Alteret er utført etter de vanlige barokke motiver, meniske empiredetaljer. Av utsmykking som har kommet til i de senere år, nevnes antependiet som dekker forsiden av alteret, med motiv fra nattverden. Dette er laget av kunstneren Else Marie Jakobsen. Hun har også laget motiver i billedvev i selve altertavlen. Motivene er fra korsfestelsen og oppstandelsen. Og i sidefeltene er det satt inn to engler.

I 1914 fikk kirka et orgel som ble plassert til venstre for alteret. I 1954 ble det kjøpt inn et nytt orgel som ble plassert oppe på galleriet.

Kirka har omlag 300 sitteplasser. Tidligere var det lukkede nummererte benkerader, men disse er nå byttet ut med åpne benker. Prekestolen som er sylindrisk, står på sydveggen. Kirken er innvendig malt i duse farger - alt er med til å skape et lunt interiør.

Les mer...

Hvem gjør hva av de ansatte?

KONTAKT

      

Menighetskontoret for Finsland & Greipstad
 Fagermoen 1, 4645 Nodeland
 974 04 500
 send epost